Novidan kokkiopiskelijat – Janette, Jonna ja Sindy – kertovat kokemuksistaan, opiskeluistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Heidän tarinansa antavat hyvän käsityksen siitä, mikä alassa on parasta ja miksi kannattaa hakeutua ravintola- ja catering-alan opintoihin.

Opiskelijoiden opintopolut ovat hieman erilaisia. Jonna hakeutui opintoihin suoraan peruskoulun jälkeen: ”Pidin kokkaamisesta ja ystävieni mielekkäistä ilmeistä, kun he söivät tekemääni ruokaa. Pidin siitä niin kovasti, että halusin tuottaa samanlaisen hyvän olon muillekin ruoan avulla.” Janette kertoo kokeilleensa ensin puutarha-alaa, mutta se ei tuntunut omalta: ”Tämän jälkeen päädyin Novidan hiusalalle opiskelemaan, mutta jouduin jäämään äitiyslomalle. Loppujen lopuksi päädyin kokkipuolelle, koska se tuntui omalta alalta ja halusin oppia valmistamaan erilaisia ruokia monipuolisemmin.” Myös Sindy hakeutui opintoihin heti peruskoulun päätyttyä: ”Valitsin kokin ammatin koska olen aina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta.”

Keittiössä inspiraatio syntyy erilaisista asioista. Jonna saa inspiraatiota raaka-aineista, mausteista ja niiden mahdollisuuksista. Janette arvostaa keittiön positiivista asennetta ja lämmintä tunnelmaa: ”Ja sitä, että voi oppia monipuolisesti uusia tapoja laittaa ruokaa.” Sindyn silmää miellyttää erityisesti ruoan ulkonäkö ja sen esteettisyys. Luovuuden kehittäminen onkin olennainen osa opiskelua. Opiskelijat voivat ehdottaa muutoksia resepteihin ja koristella ruokia oman tyylinsä mukaan.

Opiskelukokemukset

Opiskelukokemukset ovat olleet antoisia, ja niiden myötä syntyneet elämykset ovat painuneet mieleen. Jonnalle mieleenpainuvinta opinnoissa ovat olleet maustekoulu ja oman tehokkuuden kehittäminen sekä työssäoppimisjaksot, jotka tarjosivat käytännön ymmärrystä alan todellisuudesta: ”Ehdottomasti paras oppi on ollut oppia tekemään töitä monenlaisten ihmisten kanssa.” Sindy ja Janette muistavat erityisesti lämpötiloihin liittyvät asiat, jotka ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia. Myös opettajat ovat merkittävässä roolissa tukemassa opiskelijoita. Jonna kuvailee heitä ammattitaitoisiksi ja helposti lähestyttäviksi, joille voi kertoa vaikka mitä asioita! He kuuntelevat ja auttavat. Sindy ja Janette korostavat myös opettajien nopeaa ja tehokasta avunantoa.

Miksi hakeutua ravintola- ja catering-alalle?

Jonna, Janette ja Sindy kannustavat rohkeasti hakeutumaan alalle. Jonna kehottaa tekemään työn huolellisesti ja tiimityötä arvostaen: ”Tehtävät kannattaa tehdä sillä ajatuksella, että teet ne itseäsi varten, et opettajaa.” Janette korostaa positiivisen asenteen merkitystä, kun taas Sindy muistuttaa, ettei alaa tarvitse stressata: ”Kokin ala on paljon kiinnostavampi, mitä oletat.”

Tulevaisuudesta kysyttäessä opiskelijoiden suunnitelmat ovat yhtä monipuolisia kuin heidän tarinansa. Jonna tähtää töihin kahvilaan tai ravintola-alalle, Janette unelmoi monipuolisesta työpaikasta, ja Sindy pohtii oman kahvilan perustamista: ”Se on vielä vasta ajatus, mutta houkutteleva sellainen.”

Nämä kokkiopiskelijat osoittavat, että intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon voi avata ovia erilaisiin mahdollisuuksiin. Hae sinäkin ravintola- ja catering-alan perustutkintoon jatkuvassa haussa. Lisätietoa löydät: https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/ravintola-ja-catering-alan-perustutkinto-kokki/