Ellinoora Lehtinen (Forssa), Hanne Sivonen (Loimaa) ja Jenna Stolt (Säkylä) opiskelevat Novidassa ilta-monimuotokoulutuksessa hiusalan ammattilaisiksi. He ovat kaikki alanvaihtajia ja luoneet työuraa mm. ateljee- ja asusteompelijana, myynnin tehtävissä kaupan alalla sekä elintarviketyöntekijänä.

Kampaajaksi keväällä valmistuvaa Hannea on aina kiinnostanut hiusala ja käsillä tekeminen. Oma merkityksensä alalle hakeutumisessa on varmasti ollut hänen isoäidillään, joka on tehnyt oman työuransa kampaajana. Parturi-kampaajaksi valmistuvalle Ellinooralle tämä on ollut jo pienen tytön haave ja peruskoulun jälkeen hän päätti, että jonain päivänä se tulisi olemaan myös hänen ammattinsa. Jennan päätös alalle hakeutumisesta syntyi melko nopeasti hakuilmoituksen nähtyään. ”Päätöstä siivitti jo pitempi aikainen pohdinta työpaikan vaihdosta ja mahdollisesti jopa uuden alan opiskelusta”, kertoo keväällä kampaajaksi valmistuva Jenna.

Ilta-monimuotokoulutus vaatii opiskelijalta oma-aloitteisuutta ja motivaatiota. Myös perheen tuki on todella tärkeää. Lähiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kolmena iltana viikossa, joten opiskelutahtikin on melko tiivistä ja nopeaa. ”Opiskelujen eteneminen ja valmistuminen on paljolti kiinni omasta asenteesta. Jos jotain haluaa saavuttaa, on oltava valmis tekemään töitä sen eteen”,
toteaa Ellinoora. Omat haasteensa opiskeluun tuovat perheen, vapaa-ajan ja opiskelujen yhteensovittaminen sekä taloudellinen pärjääminen. ”Vaikka opiskelu tuo mukanansa omat haasteensa, antaa se tilalle niin paljon enemmän. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten kivaa, hyvällä tavalla haastavaa ja kannustavaa opiskelu on ollut. Olen oppinut suunnattoman paljon lyhyessä ajassa. Kiitos siitä kuuluu ammattitaitoisille opettajille”, jatkaa Hanne.

Maailmalla vallitseva Koronaepidemia on tuonut omat haasteensa myös lähiopetukseen. Lähiopetusta on poikkeustilanteessa järjestetty etänä ja kevät onkin sujunut lähinnä uusien opiskelutekniikoiden omaksumisessa. Uusi tilanne on tuonut mukanansa haasteita siitä, miten opiskelu, käytännön harjoittelut, lastenhoito ja perhe-elämä järjestetään tässä haastavassa tilanteessa. Kaikilta ei löydy kotoa tarvittavia laitteita ja keskittyminen etäopetukseen lastenhoidon lomassa, on haastavaa. Tilanne on vaatinut ymmärrystä ja joustoa myös opettajilta. ”On ollut ihanaa huomata kuinka ymmärtäväisesti opettajat ovat tilanteeseen suhtautuneet. Mieltä lämmittää se, miten lapsetkin on huomioitu ja otettu osaksi opiskelua”, kertoo Ellinoora.

Tulevaisuuden suunnitelmat valmistumisen jälkeen ovat kolmikolla jo kirkkaasti mielessä. Ellinooralla alan työpaikka on jo valmiina ja Jenna palaa vielä vakituiseen työpaikkaansa. ”Toivottavasti tämän epidemian laannuttua olisi mahdollista vaihtaa työpaikkaa ja päästä tekemään sitä mistä tykkää”, tuumii Jenna. Hannen suunnitelmissa on kauneuskeskuksen perustaminen yhdessä kahden muun henkilön kanssa. Starttirahaa perustamiseen on jo anottu. ”Usko tulevaan on suuri”, vakuuttaa Hanne.

Päätöstä hakeutumisesta ja opiskelujen aloittamisesta emme ole katuneet kertaakaan. Opiskelu on tuonut mukanansa paljon uusia ystäviä, uusia työtilaisuuksia ja opiskelu on muutenkin ollut hauskaa ja palkitsevaa”, kertovat kaikki lähes yhdestä suusta ja kannustavat kaikkia tavoittelemaan omia unelmiaan. ”Jos opiskelu ja opettajat olisivat olleet näin hyviä ja mukaansa tempaavia 90-luvulla, olisin jatkanut opintoja vaikka kuinka pitkälle” päättää Hanne.

Hae sinäkin opiskelemaan kampaajaksi tai parturiksi ilta-monimuotokoulutukseen. Jatkuva haku
osoitteessa: https://opintopolku.fi/app/#!/tutkinto/1.2.246.562.13.62364078014_1.2.246.562.10.89003673699_2020_Syksy_UUSI