Novidan Uudenkaupungin toimipaikan digiluotsi/luotsiopettaja Virpi Louhivuori kertoo oppilaitoksen etäopetuksesta keväällä 2020.
–Tulihan tämä tosi äkkiä, toteaa Novidan digiluotsi Virpi Louhivuori ja viittaa tällä valtioneuvoston päätökseen sulkea koulut ja oppilaitokset koronaviruksen vuoksi maaliskuun 18. päivä alkaen. –Me sosiaali- ja terveysalalla tosin lähdimme etäopetukseen jo viikkoa aiemmin, otettiin vähän etumatkaa, naurahtaa Virpi.
Digiluotsi – tai luotsiopettaja – neuvoo ja kouluttaa myös muita opettajia digivälineiden käyttöön etäopetuksessa. –Meillä on käytössä useita eri alustoja etänä opettamiseen, eniten käytetyt tällä hetkellä ovat Microsoftin Teams ja Itslearning, kertoo Virpi. Digitaalisilla opetus/oppimisalustoilla on mahdollisuus opettaa monin eri tavoin. –Voit pitää ns. livetunteja kameran, kuulokkeiden ja mikrofonin avustuksella, jolloin opiskelijat virtuaalisesti istuvat luokassa ja kuuntelevat ja osallistuvat opetukseen. Livetunnit voi myös tallentaa. Tällöin opiskelija voi katsoa ne itselleen sopivampana aikana, kuvaa Virpi alustojen käyttöä. –Alustalle voi myös tallentaa videoita tai podcasteja – tai linkittää vaikkapa Yle Areenasta löytyvä video opiskeltavaksi. Mahdollisuuksia on helpottaa myös erilaisten oppijoiden oppimista.
Miten sitten digiluotsi itse on toteuttanut oman etäopetuksensa? –Annan etäopetusta Teamsissa yhdelle ryhmälle kerrallaan, aivan kuten normaalissa lähiopetuksessakin. Olemme ryhmän kanssa sopineet, että aloitamme aamulla klo 9, kertoo Virpi. –Teams-kokoontumisessa opetan uuden asian, jonka jälkeen opiskelijat tekevät omissa pienemmissä ryhmissään tähän asiaan liittyviä tehtäviä. Päivän lopuksi vielä kokoonnumme koko porukalla Teamsiin ja teemme opitusta asiasta yhteenvedon. Samalla voimme vielä keskustella ja kertoa päivän kuulumiset, kuvaa Virpi etäopetuspäivän kulkua. –Kotitehtävänä voi olla vaikkapa joku video katsottavaksi ja opetettuun asiaan liittyviä verkkotehtäviä. Opiskelijat palauttavat nämä tehtävät sovittuun ajankohtaan mennessä.
Suurin osa opiskelijoista on aktiivisesti mukana etäopinnoissa. –Joillakin on ollut vaikeuksia ihan jo siitä syystä, että tarvittavia laitteita ei ole kotoa löytynyt. Oppilaitos on tullut tässä apuun ja lainannut kannettavia tietokoneita niitä tarvitseville, toteaa Virpi. –Jos opiskelijasta ei jostain syystä etäopintojen aikana kuulu mitään, otamme täältä Novidasta häneen yhteyttä. Apua olemme saaneet myös opiskelijahuollosta.
–Työpaikalla oppimisen jaksot sujuvat sosiaali- ja terveysalalla poikkeusoloissakin hyvin. Vain muutama organisaatio on kieltäytynyt ottamassa opiskelijaa työpaikalle, kertoo Virpi. –Me opettajat emme tietenkään nyt pääse käymään opiskelijoiden työpaikoilla, joten työpaikalla oppimisen ohjaus tapahtuu puhelimitse, samoin kuin arviointi. Tällaisessa tilanteessa hyvät työpaikkaohjaajat ovat kullan arvoisia.
Vaikka opiskelu useimmilta sujuukin varsin hyvin, ovat opiskelijat kovin kuormittuneita etätehtävien kanssa. –Kun varsinaista lähiopetusta luokassa ei ole, tehtäviä opiskeltavasta asiasta on paljon. Opettajat antavat tehtäviä useilla eri digialustoilla, mikä saattaa vaikuttaa sekavalta. Lisäksi ajankäytön hallinta ja itseohjautuvuus saattavat olla joiltakin nuorilta vielä hukassa, pohtii Virpi. –He tarvitsevat tukea näihin asioihin ja onneksi apua saakin sekä oppituvasta että Novidan kuraattorilta.
–Myös fyysistä yhdessäoloa kaivataan, kertoo Virpi. –Opiskelijat haluaisivat tavata toisiaan ihan kasvotusten verkon välityksellä tapahtuvan yhteisöllisyyden sijaan. Onneksi kuulumisia voi kuitenkin kysellä ja asioista jutella etänäkin.
Etäopiskelu ja –opetus on tuonut hyviäkin asioita. –Työhön liittyvät palaverit ovat siirtyneet verkkoon, joten kulkeminen on vähentynyt. Kun palaverit pidetään verkossa, asiat tiivistetään oleelliseen, summaa Virpi. – Samoin itse opetus on tiivistynyt. Pitää miettiä, mikä opetettavassa asiassa on oleellista ja kertoa se.
Kun verkko-opintoja on edelleen kehitetty, olemme luoneet mahdollisuuksia myös aikuiselle ammatinvaihtajalle opiskella osan tutkinnosta joustavasti etänä. Lähihoitajakoulutuksen yhteisten aineiden opinnot on jo nyt aikuisten opiskelijoiden kohdalla toteutettu etäopintoina.
Syksyn tilanteesta oppilaitoksen tilojen osalta emme vielä tätä kirjoitettaessa tiedä mitään. Mutta yksi asia on varma – opinnot alkavat elokuussa joka tapauksessa. Digiloikka on otettu.