Ammattiopisto Novidan Uudenkaupungin toimipaikan logistiikka-alan opiskelija Artturi Anttila selvisi vuosittain järjestettävissä ammattitaidon SM- eli Taitaja-kilpailuissa upeasti finaaliin.

Vehmaalaisen Artturin lisäksi pääsystä kuljetuslogistiikan loppukilpailuun kisasi Elmeri Nieminen Kustavista. –Elmerin pisteet olisivat toisen paikkakunnan semifinaaleissa riittäneet jatkoon, Tampereella taso oli kova, kertoo opiskelijoita kilpailuun valmentanut liikenneopettaja Jorma Hahtokari. Tampereen lisäksi semifinaaleja järjestettiin myös Oulussa ja Iisalmessa.

Semifinaaliin kukin oppilaitos sai lähettää kaksi opiskelijaa per toimipaikka. Yhteensä osallistujia logistiikan alalla on noin 50 vuosittain. –Me opettajat valikoimme kilpailuun lähtevät opiskelijat. Meillä on aika hyvä tuntuma siitä, ketä kannattaa matkaan lähettää, toteaa Hahtokari. –Paitsi ajotaitoa, kilpailu vaatii myös kisahermoja. Kilpailijalla täytyy lisäksi olla luottamus omaan tekemiseen ja kyettävä antamaan kaiken itsestään myös kilpailutilanteessa.

Ja millaisista skaboista sitten oli oikein kyse? –Päivän aikana suoritettiin yhteensä 5 logistiikkatehtävää. Yksi oli kirjallinen teoriatehtävä, yksi suoritettiin ajosimulaattorilla ja loput olivat käytännön työtehtäviä kuten lastausta ja purkua, ajoa, lavan kiinnitystä ja sen jättämistä ”asiakkaalle” tarkkojen ohjeiden mukaan, kertoo Tampereen semifinaalista jatkoon päässyt Artturi Anttila. –Tehtävät piti lukea tarkkaan ja esimerkiksi ajolähtötarkastus piti tehdä täsmälleen logistiikan opinnoissa opetetulla tavalla.

Tehtävät pisteytetään sovittujen kriteerien mukaan. –Tuomareina toimivat opettajat, jotka olivat osittain samoja eri paikkakuntien semifinaaleissa, kertoo Hahtokari.

Finaalikilpailuun lähdetään positiivisin mielin. –Kunhan saadaan tehtävät otsikkotasolla tietoon, niitä asioita treenataan, vannoo Artturi. –Isompaa ajosimulaattoria täytyy ainakin käydä harjoittelemassa jossain toisessa oppilaitoksessa, jotta saadaan tuntumaa sellaiseen.

Finaalitapahtuma Jyväskylässä 11. – 15.5. on iso tapahtuma. Nelipäiväisessä tapahtumassa nähdään noin 50 kilpailulajia, joissa mukana on noin 500 kilpailijaa. Novidan edustus tulee olemaan vahva, sillä Artturin lisäksi kuljetuslogistiikan finaalissa kilpailee myös Mikko Raitala oppilaitoksen Loimaan toimipaikasta. Yhteensä alan ammattitaidon suomenmestaruudesta kilpailee 8 opiskelijaa. Paitsi että palkinnot ovat finaalissa hyvät, matkalta kertyy rutkasti kokemusta. Lisäksi tuleva työnantaja arvostaa varmasti mainintaa ammattitaidon SM-kilpailusta hakijan CV:ssä.

-Kilpailuihin osallistuminen on tärkeää myös opettajille, tuumaa Hahtokari. -Välillä usko omaan tekemiseen ja pienen oppilaitokseen taitoihin on koetuksella. Kun tällaiseen kilpailuun lähtee mukaan, huomaa, että siinähän me pärjätään missä isommatkin oppilaitokset!