Pitkän uran parturi-kampaajan työssä tehneen Tuike Aaltosen elämä sai yllättävän käänteen, kun terveysongelmat pakottivat hänet jättämään ammattinsa. Tämä käänne sai Tuiken pohtimaan tulevaisuuttaan uudella tavalla.

Tuike aloitti parturi-kampaajan opinnot vuonna 1980. Koulutus kesti kaksi vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi suoraan työelämään. Seitsemän vuotta myöhemmin hän perusti oman liikkeen. Parturi-kampaajan työssä hän nautti erityisesti ihmisten kohtaamisesta ja tietysti hiusten leikkaamisesta. Syyskuussa 2023 tapahtui kuitenkin odottamaton käänne. Tuike altistui voimakkaasti erilaisille kemikaaleille, joita hän työssään käytti. Tämä johti astman puhkeamiseen ja lopulta työn lopettamiseen. Vuosikymmenten mittainen ura parturi-kampaajana oli näin tullut päätökseen. Kun ura hiustenleikkaajana päättyi, oli edessä tilanne, jossa oli pohdittava, mitä seuraavaksi?

“Aika pian aloin miettimään hoiva-avustajan alaa. Päätöksessä auttoivat aikaisempi kokemukseni asiakkaiden kanssa työskentelystä sekä haluni auttaa ikääntyviä ihmisiä, jotka ovat lähellä sydäntäni”, kertoo Tuike. Alanvaihto ei ollut pelkästään päätös ammatillisen suunnan muuttamisesta, vaan myös henkinen hyppy tuntemattomaan.

“Toimin 41 vuotta parturi-kampaajana ja nyt astuin täysin eri maailmaan. Se oli aika jännää”, pohtii Tuike. Päätös osoittautui kuitenkin oikeaksi. “Olen täynnä intoa ja kiitollinen siitä, että hain tälle alalle. Vaikka ikää on jo 59 vuotta, aikuisopiskelijana oppiminen on ollut nopeaa ja palkitsevaa. Myös koulunkäynti on rentoa”, iloitsee Tuike. Kannustan muitakin harkitsemaan alanvaihtoa, sillä se voi avata uusia ovia ja tuoda valtavasti tyydytystä.

Hoiva-avustajan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Teoriaopintojen lisäksi opinnot ovat sisältäneet käytännön työn harjoittelua, kuten asiakkaan avustamista arjen toiminnoissa, hygieniatoimenpiteitä ja ensiapua – siis kaikkea sitä, mikä kuuluu hoiva-avustajan työhön. Ensiapukoulutus on hoiva-avustajille vapaaehtoinen, mutta Tuiken mielestä on tosi tärkeää tietää, miten toimia ensiaputilanteissa.

“Parasta on ollut myös huomata, miten monipuolinen ja merkityksellinen tämä työ voi olla”, vakuuttaa Tuike. Vaikka varsinaista työkokemusta alalta ei vielä ole, odottaa hän innolla ensimmäistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja mahdollisuutta päästä käytännön työhön kiinni. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat myös valoisat. Suunnitelmissa on kesätöiden kautta kohti valmistumista ja uutta työuraa hoiva-avustajana.

Tuike kannustaa kaikkia alasta kiinnostuneita hakeutumaan alalle. “Haluan rohkaista kaikkia, jotka harkitsevat hoiva-avustajaopintoihin hakeutumista, tekemään sen rohkeasti. Koulutus tarjoaa monipuolisia oppimiskokemuksia ja mahdollisuuden tehdä merkityksellistä työtä ihmisten parissa. Kiitän kaikkia opettajia siitä, että he ovat tukeneet minua tässä matkassa. Olen kiitollinen ja innostunut uudesta urasta, joka on lähellä sydäntäni”, päättää Tuike.


Lisätietoa hoiva-avustajan opinnoista: https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/hoiva-avustaja/