Rakennusalan opiskelijat ovat vuosikymmenten ajan rakentaneet taloja ympäri Suomea, niin myös Novidan Uudenkaupungin toimipaikassa.

”Rakennustyömaat ovat meille tärkeä oppimisympäristö, sillä ne valmistavat opiskelijat tulevaan työelämään”, korostaa Novidan rakennusalan opettaja Marko Saarinen.

Vuosien varrella Uuteenkaupunkiin on noussut useita kymmeniä taloja Novidan opiskelijoiden voimin. Opiskelijat osallistuvat rakennusprojektiin alusta loppuun asti, ja valmistuttuaan talonrakentajiksi heillä on tarvittavat valmiudet ja osaaminen talojen rakentamiseen.

”Olen ollut mukana neljän omakotitalon, muutamien kesämökkien, autotallien ja muiden asiakastöiden rakentamisessa”, kertoo Saarinen. Nyt työn alla oleva 140 neliön omakotitalo Ekolehtilän alueella etenee jo sisustustöihin.

Vaikka rakennusalalla on tällä hetkellä hiljaisempaa, omakotitalon rakentaminen tuo työelämään osaavia opiskelijoita, jotka ovat saaneet arvokasta kokemusta aidoissa työmaaolosuhteissa. Saarisen mukaan opiskelijat pääsevät omalla omakotityömaalla tekemään monipuolisesti erilaisia rakennustöitä.

”Hiljentyminen uudisrakennuspuolella saattaa tuoda haasteita opiskelijoiden työssäoppimiseen tulevaisuudessa. Uskon kuitenkin, että löydämme myös korjausrakentamiskohteita, jotta opiskelijat voivat jatkaa oppimistaan aidoissa ympäristöissä”, pohtii Saarinen.

Omakotitalojen rakentaminen ei ainoastaan opeta teknisiä taitoja, vaan tarjoaa myös opiskelijoille mahdollisuuden kehittää vuorovaikutustaitojaan ja työskentelyä tosielämän työympäristöissä. Omalla työmaalla opettaja ja ammatillinen ohjaaja pystyvät tarjoamaan yksilöllistä tukea ja ohjausta jokaiselle opiskelijalle.

”Omakotitalojen rakentaminen on meille enemmän kuin vain rakennusprojekti. Se on kokonaisvaltainen oppimiskokemus, joka valmistaa opiskelijat tulevaan työelämään”, Saarinen summaa.


Lue lisää rakennusalan perustutkinnosta https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/rakennusalan-perustutkinto-talonrakentaja/