Prosessiteollisuuden opiskelija Matti Leikko, 46, on ehtinyt tehdä monenlaisia hommia työuransa aikana. –Aloitin puutarha-alalta, ehdin työskennellä pitkän tovin kiinteistöhuollossa. Viime aikoina on ollut useita lyhyitäkin työsuhteita, kertoo Matti.

Ammatin vaihto tuli ajankohtaiseksi terveydellisistä syistä. –Nykyisessä työpaikassani maanrakennusalalla sain käteeni rasitustulehduksen, josta sitten kehittyikin pidempiaikainen vaiva. Melko pian selvisi, että vaivaan ei ole nopeaa apua, joten työn vaihtaminen kevyempään tulisi olemaan paras ratkaisu tilanteessani, selittää Matti.

Työterveyshuollon kautta lähdettiin selvittelemään vaihtoehtoja uudelleen kouluttautumiselle. –Monenlaisia aloja olin listannut ja selvitellyt, mutta prosessiteollisuus ei ollut koskaan edes käynyt mielessä. Sitten törmäsin somessa julkaisuun, muistaakseni videoon, jossa alasta kerrottiin ja siitä kiinnostus prosessiteollisuuteen lähti.

Prosessiteollisuuden perustutkintokoulutukseen kuuluu automaatiojärjestelmien seurannan ja prosessin säätämisen lisäksi myös koneiden ja laitteiden kunnossapitoa. –Koneet ja laitteet on jo ennestään tuttuja, olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta, toteaa Matti. –Olen tekemällä oppija, joten nykyinen tapa opiskella ammatti sopii minulle mainiosti. Myös teoriatehtävät tuntuvat mielekkäiltä, kun tietoa saa itse etsiä, kuvailee Matti opiskelua Novidassa.  Varsinkin aikuisten kohdalla opintojen henkilökohtaistaminen saattaa lyhentää opiskeluaikaa. –Aiempi kokemus ja osaaminen otetaan henkilökohtaisessa oppimissuunnitelmassa huomioon. Riittää, kun näytät osaamisen. Turhan vuoksi oppitunneilla ei tarvitse istua, kertoo Matti.

Opiskelu aikuisena on erilaista kuin nuorena. –Elämänkokemus ja yleistieto antavat kykyä ajatella kokonaisuuksia. Opiskelu on helpompaa, kun tietää, että asioita voi ratkaista monella tavalla, toteaa Matti.

Ilman koulutusta ei enää työelämässä pärjää. –Tutkinnon suorittamisen jälkeen uskon, että työllistyn paikkakunnalle tai lähikuntiin. Alalla on monenlaisia työpaikkoja, Yara ei todellakaan ole se ainut, naurahtaa Matti. –Työpaikalla oppimisen jaksot ovat hyvä tilaisuus nähdä ja kokea erilaisia työpaikkoja ja -tehtäviä.

Paluu uuden oppimiseen vaatii aikuiselta myös olosuhteiden hallintaa. Taloudellinen tilanne saattaa muuttua ja perheellisen ihmisen elämässä tapahtuu monenlaisia asioita. Täytyy osata yhteensovittaa joskus hyvinkin kiireinen arki ja opiskelu. –Opiskelu on silti mahtava kokemus. Prosessiala sopii sinulle, jos olet kiinnostunut tekniikasta!

Lue lisää prosessitekniikan perustutkinnosta!

Ammatilliseen koulutukseen on käynnissä jatkuva haku ja syksyllä alkavissa ryhmissä on vielä tilaa.