Haastattelu ja teksti: liiketoiminnan opiskelija Ida

Luonnossa vaeltamista ja pyöräilyä harrastava 52-vuotias Matti on viiden aikuisen lapsen isä ja pian myös jo kolmannen lapsenlapsen isoisä. Tällä hetkellä hän asuu Pöytyällä Kyrön seudulla ja on juuri ostanut vanhan rintamamiestalon yhdessä naisystävänsä kanssa. Vapaa-ajan suunnitelmissa onkin talon remontointi ja sen pihan rakentaminen.

Matti työskenteli 20 vuotta teollisuusalalla moottoripurjehtijoiden parissa, kunnes yritys ajautui konkurssiin vuonna 2018. -Tämän jälkeen hain monia erilaisia työpaikkoja eri aloilta, kuitenkin ainoat työpaikat, jotka sain, oli lyhyitä määräaikaisuuksia. Itselleni tuli pakostakin mieleeni, että onko tuo 50:n rajapyykki haittana työpaikkojen hakemiselle, Matti kertoo. Tyttäriensä innoittamana hän päätti kuitenkin hakea työvoimakoulutukseen päiväopetukseen lähihoitajapuolelle, mutta vahingossa unohti hakemuksensa vietettyään kesän vaeltelun ja Suomen luonnon parissa. Loppukesästä Matti sai kuitenkin kutsun haastattelun opiskelupaikkaa varten. -Olin aivan äimän käkenä ja mielessäni kyllä kävi, että mitä ihmettä olen tekemässä? Minustako lähihoitaja? Ehkä näin jälkeenpäin ajateltuna ennakkoluulot taisivat iskeä päälle ja vähän myös oma ikäkriisi ja pelko alan vaihtamisesta.

Uudessa koulussa aloittaminen on aina jännittävää ja pelottavaa, näin kävi myös Matille: -Muistan, kun aloitin opiskelun, tuli viisikymppinenkin opiskelija epävarmana ja jännittyneenä koulun parkkipaikalle ja en tiennyt koko koulusta yhtään mitään. Etsiskelin käytäviltä oikeaa luokkaa, joka oli ilmoitettu etukäteen. Kun vihdoin luokan löysin ja luokan sisälle kävelin, huomasin, että olin itse ainoa keski-ikäinen ryhmässä. Nuorimmat olivat vielä alaikäisiä. Matti kertoo, että alkusyksy oli hänelle hankalaa aikaa ja luovuttaminenkin oli käynyt useasti mielessä. Mietteet myös siitä, että mitäköhän nuoremmat ajattelevat keski-ikäisestä miehestä opiskelemassa, eivät helpottaneet Matin oloa. -Kuitenkin sitkeästi olin opettelemassa uutta, en pelkästään uutta tutkintoa, vaan myös opiskelemassa miten opiskellaan, hän muistelee.

Matti työskentelee oppisopimuksella tehostetun palvelukeskuksen yksikössä Kotikarpalossa Kyrössä. Aamuvuoron aikana asukkaiden kanssa tehdään ihan normaaleja arkisia juttuja, kuten autetaan pukeutumisessa, peseytymisessä, aamupalan kanssa ja annetaan lääkkeet. Lisäksi Matin yksikössä aamuvuoroihin kuuluu myös saunottamista tai suihkussa käymistä. Lounastarjoilu ja iltapäiväkahvitukset ovat myös osa palvelukeskuksen arkea. Iltavuorossa tehdään ihan samoja juttuja, kuin aamuvuorossa ja sitten on myös yövuorot. Työhön kuuluu erilaiset hoitamiset, riippuen siitä, onko hoidettavalla erityistarpeita. Työpäivään kuuluu myös henkilökunnan raporttihetket, joissa raportoidaan toiselle vuorolle oman vuoron tapahtumista ja tekemisistä. -Päivät voivat tietenkin vaihdella ja se parasta onkin, kun päivät eivät ole ”veljeksiä” keskenään, Matti kertoo.

Parasta ikäihmisten kanssa työskentelyssä on Matin mielestä heidän kuuntelemisensa ja heidän kanssaan keskusteleminen. -Ikäihmisten parissa työskenteleminen, kuin muukin lähihoitajan työ on arvokasta ihmisten apuna olemista ja siinä saa olla osana arvokasta työyhteisöä, Matti toteaa. Hän on pitänyt siitä, kuinka paljon on päässyt vaikuttamaan ihmisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja joissakin tapauksissa, jopa hetkellisesti parantamiseen. -Eräs asiakas sai työvuorossani ollessani sairaskohtauksen ja istuin hänen vieressään pitäen häntä kädestä kiinni, kun odottelimme ambulanssia. Kahden päivän päästä hän kertoi olleensa niin kiitollinen, kun olin siinä ja sanoi hänellä olleen niin turvallinen olo, Matti kertoo mieleen painuneesta hetkestään.

Mikään ala tai työ ei ole haasteeton ja se pätee myös vanhusten kanssa työskentelyssä. Matti kertoo kokeneensa opintojensa aikana riittämättömyyden tunnetta. Opintojen edetessä hän on kuitenkin saanut lisää varmuutta osaamiseensa. Ikäihmisten kanssa pitää muistaa kohdata henkilö yksilönä ja toimittava hänen tarpeidensa mukaan. Tehostetussa palvelukeskuksessa vakituiset asukkaat ovat usein viettämässä siellä loppu elämäänsä ja silloin on tärkeää antaa arvokasta ja yksilöllistä hoitoa. Alan haasteet näkyvät myös siinä, kun työskennellään työyhteisössä ja moniammatillisesti: -On erilaisia ihmisiä ja työparit sekä työkaverit vaihtuvat usein, silloin pitää vain jokaisen muistaa, mitä varten me kaikki siellä olemme. Me olemme asiakkaita varten ja tekemässä hoitotyötä yhteistyössä asiakkaiden, omaisten ja muiden hoitajien kanssa.

Matista ikäihmisten kanssa työskentely sopii kaikille iästä riippumatta, myös nuorille: -Ei pelkästään sen takia, että me tarvitsemme nuoria alalle, vaan myös sen takia, että uskon että nuorillakin on paljon annettavaa ikäihmisille erilaisen maailmankatsomuksen myötä. Monilla ikäihmisillä käytös muuttuu ja ilme kirkastuu, kun nuorempi ihminen on hoitamassa. Hän suosittelee alaa myös alanvaihtajille. Entisenä teollisuusalan työntekijänä Matti arvostaa hoitoalaa suuresti ja kaikki ennakkoluulot, joita hänellä oli, lensivät ikkunasta ulos. -Vinkkinä! Jos sinulla on alasta ja ikäihmisten parissa työskentelemisestä ennakkoluuloja, kohtaa työ avoimin mielin ja anna päivän kerrallaan opettaa, Matti kehottaa

Matti on lähettänyt nykyiseen oppisopimuspaikkaansa työhakemuksen vakituiseen työsuhteeseen. Hän on myös lähettänyt hakemukset geronomin opintoihin Satakunnan ammattikorkeakouluun ja sairaanhoitajan opintoihin Saloon. Kummankin tutkinnon voi suorittaa monimuotototeutuksella, joten opintojen ohella työskentelykin onnistuu. Aika näyttää, mihin Matti valmistumisensa jälkeen päätyy.

-Se mistä olen erityisesti pitänyt, on se, että työntekijöiden keskuudessa ei ikärajoja katsota. Me olemme kaikki hoitajia, vaikka olisi juuri valmistuva keski-ikäinen mies, toteaa Matti loppuun.

Hae Novidaan jatkuvassa haussa opiskelemaan lähihoitajaksi tästä: https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/sosiaali-ja-terveysalan-perustutkinto-lahihoitaja/