Teksti ja kuva: media-alan opiskelija Maria Taurén

Kolme media-alan opiskelijaa kertovat opinnoistaan. Kaikkien kolmen haastateltavan mielestä Uneton48-lyhytelokuvakilpailuun osallistuminen on ollut hauskaa ja yksi parhaista kokemuksista medialinjalla. Jenna ja Teemu ovat kolmannen vuoden opiskelijoita. Jenna haluaa elokuva-allalle tai graafiseksi suunnittelijaksi. Teemu aikoo ammattivalokuvaajaksi kunhan valmistuu. Tommilla on suunnitelmat vielä auki, mutta Photoshop tulee kuulumaan työtehtäviin.


Jenna Elo kertoo miten hänen tiensä johti Novidaan Loimaalle.

-Jenna, kerro mitä opiskelet?
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa

-Mikä sai sinut hakemaan tänne?
Minulla on lukiotausta ja siellä sain idean että haluan päästä elokuva-alalle. Parin kerran jälkeen, kun olin pyrkinyt korkeakouluun niin minulle ehdotettiin ammatillista koulua ja niinpä hain tänne Novidan yksikköön Loimaalle. Nyt opiskelen viimeistä vuotta. Täältä saa hyvän perusopetuksen esimerkiksi elokuva-alalle.

-Mitä olet tykännyt opiskella Novidassa?
On ollut kiva opiskella, täällä on osaavat opettajat, tutkinnon aikana käydään monipuolisesti läpi eri osa-alueita, erinomainen ruoka, koulun sijainti on hyvä; lähellä muita palveluita kuten esimerkiksi juna-asema on kivenheiton päässä ja keskusta on myös kävelymatkan päässä.

-Mikä sinusta tulee isona?
Tästä kun valmistun mediapalveluiden toteuttajaksi niin sillä nimikkeellä voi tehdä mitä vain media-alan töitä. Saa valmiuksia graafiseen suunnitteluun, valokuvaukseen ja videokuvaukseen niin voi mennä monenmoiseen työhön. Minua kiinnostaa elokuva-alalla videokuvaaminen ja editointi, vaikka en ole ihan varma, mihin siellä suuntaudun.

-Kerro opiskelustasi täällä
Novidassa on monipuolinen kurssivalikoima ja olen päässyt erikoistumaan elokuvapuolelle. Olen myös innostunut graafisesta suunnittelusta, kun olen päässyt sitä kursseilla opiskelemaan. Viimeisimpänä oli graafisen muotoilun tuotesuunnittelun kurssi ja se oli tosi mielenkiintoinen. Voisin nähdä itseni myös työskentelemässä graafisena suunnittelijana tulevaisuudessa.

-Mikä aine on ollut mieluisin
Videon jälkituotannossa työskentely. Siinä tuli perehdyttyä leikkauspuoleen videoprojekteissa. Kurssin aikana oli mielenkiintoisia projekteja. Vuotta aiemmin ollut kurssi esituotannossa työskentely – siitä pidin myös.

-Mihin projekteihin olet osallistunut?
Asiakastyöprojekteja esimerkiksi Novida meeting -tapahtumaan tehtiin rekrymainosvideo. Olin siinä ohjaajana ja kuvakäsikirjoittajana. Teimme myös Loimaan kaupungille ”Asuminen Loimaalla” -mainosvideon, missä oli haastattelupätkiä asukkaista. Lisäksi Uneton48- elokuvakilpailuun olen osallistumassa jo kolmatta kertaa ja projekti on ollut minulle mieluisa joka kerta.

-Mikä hauska tilanne on jäänyt mieleen kolmelta vuodelta?
Uneton48 on ollut mieluisa projekti, kun saa ryhmässä ideoida ja toteuttaa hullunkurisia lyhytelokuvia. Siinä kohtaa, kun kello lyö 12 keskiyöllä, niin hauskat läpät lentelee puolin jos toisin.

-Onko oppimisympäristö ollut hyvä ja yhteishenki?
Minun ryhmässä on ollut tosi hyvä yhteishenki, rento, tiivis ja kannustava ryhmä kokonaisuudessaan. Meidän ryhmässä on eri-ikäistä porukkaa ja vaihtuvuuttakin ollut vähän, mutta meillä on säilynyt hyvä fiilis.


Teemu Väisänen on tulevaisuuden ammattivalokuvaaja.

-Kerro mitä opiskelet?
Opiskelen media-alaa

-Mikä sai sinut hakemaan tänne?
Mielenkiinto videokuvan editointia kohtaan. Olen tehnyt vapaa-ajalla muokkausjuttuja. Esimerkiksi taustakuvia Wallpaper Enginellä. Sitten tuli mieleeni, että mitä jos menisi mediapuolelle ja tekisi kuvankäsittelyä. Kyllä tämä wallpaperin voittaa.

-Mitä olet tykännyt opiskella Novidassa?
Olen tykännyt paljon, sellaistakin mitä ei osannut ajatellakaan, että kiinnostaisi ehkä opiskella. Esim. 3D-mallintaminen ja kuvienkäsittely

-Mikä sinusta tulee isona?
Minusta tulee isona valokuvaaja.

-Mitä olet aiemmin opiskellut?
Autoalan perustutkintoa ja se ei ollut oikein minun juttuni. Nyt opiskelen media-alaa ja olen siihen tyytyväinen. Meillä on teknisesti korkeatasoinen ja hyvä studio. Meiltä löytyy omat valot ja kamerat niin video puolelle ja valokuvaus puolelle ja koko koulun koulun ajaksi saa MAC-koneen.

– Mikä aine on ollut mieluisin?
Kuvankäsittely, koska siinä pääsee käyttämään mielikuvitustaan. Ja saa päästää luovuuden valloilleen tai tehdä tutoriaalin mukaan.

-Mihin projekteihin olet osallistunut?
Uneton48-projektissa olen ollut mukana Jennan kanssa. Asiakastöitä, henkilökuvia, CV- kuvauksissa ollut mukana, meillä on myös ollut street-, mogshot- ja taidekuvauksia.

-Mikä hauska tilanne on jäänyt mieleen kolmelta vuodelta?
Uneton48-projektissa ollut todella hauskoja hetkiä sitä tehdessä. Väsynyttä läpän heittoa aamun pikkutunteina. Olen tehnyt sinne aina behind the seens-jutun vapaaehtoisesti. Kisaviikonloput ovat nostaneet yhteishenkeä.

-Onko oppimisympäristö ollut hyvä ja yhteishenki?
Kannustava ja olen tuntenut itseni hyvin vastaanotetuksi. Uudet opiskelijat otetaan hyvin vastaan. Meillä ei media-linjalla ole ollut kiusaamista. Meillä on erittäin hyväksyvä ilmapiiri, aina mahtuu uusia mukaan.


Tommi Sadonoja diggaa Photoshopista ja studiotyöskentelystä.

-Kerro mitä opiskelet?
Media-alaa

-Mikä sai sinut hakemaan tänne?
Mielenkiinto videokuvan editointia kohtaan.

-Mitä olet tykännyt opiskella Novidassa?
Opiskelu on miellyttävää

-Mikä sinusta tulee isona?
Mediamies

-Mitä olet aiemmin opiskellut?
Putkimieheksi

– Mikä aine on ollut mieluisin?
”Photoshop on loistava keksintö” sanoo Tommi.

-Mihin projekteihin olet osallistunut?
Lyhyt-elokuva tehtiin, vanhojen tanssi kuvauksiin ja nyt mennään teatterille kuvaamaan

-Mikä hauska tilanne on jäänyt mieleen kolmelta vuodelta?
No hauskoja tilanteita on melkein aina kun täällä studiolla ollaan, studioreissut on jäänyt mieleen.

-Onko oppimisympäristö ollut hyvä ja yhteishenki?
On, erittäin. Tervetuloa meidän mukavaan posseemme!


Hae sinäkin media-alalle opiskelemaan. Lisätietoja ja linkki jatkuvaan hakuun osoitteessa: https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/media-alan-ja-kuvallisen-ilmaisun-perustutkinto-mediapalvelujen-toteuttaja/