Kuva: Tilaisuuden lomassa nautittu kokkiopettajien loihtima aamiainen maistui myös Munax Oy:n Petri Varjoselle

Novida kutsui elintarvikealan toimijat 28.9.2021 aamiaiselle keskustelemaan ja ideoimaan lokakuussa alkavaa elintarvikealan perustutkintokoulutusta. –Novidassa suunniteltiin jo joitakin vuosia sitten elintarvikealan perustutkinnon aloittamista. Silloin koulutusta ei saatu alkamaan, mutta nyt on tullut oikea aika toteutukselle, alusti elintarvikealan toimijoille suunnattua keskustelutilaisuutta koulutuspäällikkö Suvi Laurikkala.

Tilaisuudessa toivottiin yrittäjiltä mielipiteitä ja ideoita koulutuksen käytännön toteuttamiseen. –On tärkeää saada yhteistyökumppanit mukaan jo koulutuksen suunnitteluvaiheessa, jotta opiskelu vastaisi mahdollisimman hyvin työelämän tarpeita ja näin opiskelijat myös työllistyisivät, tähdentää alkavan elintarvikealan tutkintokoulutuksen opettaja Mari Laihonen. –Novidassa on erinomaiset edellytykset koulutuksen toteuttamiseen. Synergiaa sekä ravintola- ja catering-alan että prosessiteollisuuden kanssa löytyy monella tapaa, lisäksi elintarvikealan perustutkintoon voidaan sisällyttää osia muista tutkinnoista, kuten esimerkiksi sähkö- ja automaatiotekniikasta.

Iso osa opinnoista on tarkoitus suorittaa työpaikoilla. –Toivomme, että yritykset voisivat tarjota työssäoppimispaikkoja mahdollisimman monipuolisesti. Myös lyhyet työpaikalla oppimisen jaksot ovat toivottuja, jotta saisimme opiskelijoille mahdollisimman laajan näkemyksen elintarvikealan työtehtävistä, kertoo Mari Laihonen.

Koulutuksella haetaan apua elintarvikealan yritysten työvoimapulaan. Koulutuksen voi suorittaa joko perinteisen lähiopetuksen ja koulutussopimuksen yhdistelmällä, jolloin ensimmäinen vuosi opiskellaan pääasiassa oppilaitoksessa. Toinen vaihtoehto on hankkia tutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oppisopimus on hyvä tapa kouluttaa yritykselle osaajia ja sitouttaa heidät jo opiskelun aikana. –Oppisopimuksella opiskelija saa työn ohessa tutkinnon ja ajankohtaista tietoa ja osaamista omasta alastaan. Teoriaopintoja on tällöin muutama päivä kuukaudessa, käytännön työtehtävät opitaan työpaikalla, kuvailee Mari Laihonen oppisopimusopiskelua. –Oppisopimuksen avulla työnantaja saa paitsi osaavaa työvoimaa, myös alan uusimpia oppeja omaan käyttöönsä.

Petri Varjonen Munax Oy:stä toteaa koulutuksen kuulostavan hyvältä. –Varsinkin oppisopimuksella toteutettu koulutus kuulostaa varsin käytännön läheiseltä. Teoriaopetuksessa hankitut tiedot ja taidot tuodaan käytäntöön omalla työpaikalla ja samalla freesataan myös oman porukan ja esimiesten tietoja.

Elintarvikealan perustutkinto alkaa Novidan Uudenkaupungin toimipaikassa 25.10.2021. Lisätietoja koulutuksesta sekä hakeutumislinkki löytyvät oppilaitoksen nettisivuilta.