On talvinen päivä tammikuussa 2023. Huittislainen Meri Jalonen selaa nettiä ja huomaa Varalan urheiluopiston mainoksen liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintokoulutuksesta. Meri ottaa yhteyttä Novidan oppisopimustoimistoon. Jo seuraavalla viikolla Meri on mukana ensimmäisessä koulutuspäivässä. Näinkin nopeasti voi siis koulutuksen aloitus onnistua. Kyselläänpä Meriltä hieman lisää oppisopimusopiskelusta.

Miksi hakeuduit juuri tähän koulutukseen?
-Liikunta ja liikuttaminen on aina kiinnostanut. Löysin tutkinnon, joka on tarkoitettu varhaiskasvatuksen työntekijöille ja sinne oli pakko päästä, Meri kertoo. Alan vaihto ei ole Merillä tavoitteena, vaan koulutuksen kautta hän hakee lisää osaamista nykyiseen työhönsä ja itselleen tärkeään asiaan; lasten ja perheiden liikuttamiseen. Koulutus kestää noin 1,5 vuotta, minkä jälkeen Merin on tarkoitus valmistua liikuntaneuvojaksi (at).

Lukion jälkeen Meri työskenteli pitkään metallitehtaalla, kunnes lähti opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Hän valmistui sosionomiksi varhaiskasvatuksen opettajan pätevyydellä ja työskentelee nyt Huittisten kaupungin varhaiskasvatuksessa. Oppisopimuskoulutus on antanut paljon tietämystä ja vinkkejä omaan työhön sekä lasten liikuttamiseen. Myös oma ajatusmaailma on saanut tuuletusta. -En ole ikinä tykännyt hiihtämisestä, mutta koulussa kun hiihdettiin, niin minullakin oli kivaa ja opin paljon, Meri sanoo.

Millaista oppisopimusopiskelu on sitten ollut?
-Itsenäistä työtä on melko paljon, kun teemme erilaisia liikunnan ja liikuttamisen suunnitelmia (esim. tunti- ja retkisuunnitelmat). Itsenäiset työt eivät kuitenkaan ole suuritöisiä enää sen jälkeen, kun niitä oppii tekemään. Lähipäiviä on noin kerran kuussa, yleensä 2–3 päivää kerrallaan. Etäpäiviä ei ole ollenkaan. Verkkoalustalla on kursseja, joita saa suorittaa itsenäisesti. Lähipäivät ovat täynnä keskustelua, teoriaa ja toimintaa. Päivät ovat olleet ihania, sillä ne eivät ole pelkkää istumista, vaan teemme ja kokeilemme myös paljon itse. Pääsemme tutustumaan eri lajeihin ja olemme päässeet osallistumaan alansa huippujen luennoille ja koulutuksiin.

Suosittelisitko oppisopimusta muille?
-Oppisopimusopiskelu on sopinut minulle erittäin hyvin ja uskon, että monikin hyötyisi siitä omalla alallaan. On iso etu, että pystyy oppimaan uutta samalla, kun on töissä, eikä tule jämähdettyä vanhoihin rutiineihin, Meri kertoo.


Lue lisää oppisopimuksen monista mahdollisuuksista: novida.fi/oppisopimus

Novidalla on laajennettu oppisopimuskoulutuksen järjestämislupa, eli meillä voit suorittaa oppisopimuksella minkä tahansa ammatillisen tutkinnon.