Lukion jälkeen Miikkael Lehden tie vei ensin autoinsinööriopintoihin ammattikorkeakouluun. Autoalan töissä vierähtikin 15 vuotta. Alan vaihto alkoi kyteä mielessä ja Miikkael hakeutui vuonna 2019 Loimaalle Novidan iltakoulutukseen suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa työn ohessa. Tutkinnon suorittaminen vei noin 1,5 vuotta. Lukio-opinnoista oli hyötyä, kun tutkintoon pakollisena kuuluvat yhteiset aineet saatiin hyväksiluettua ja suoritettavaksi jäi pelkät ammatilliset aineet.
Valmistumisen jälkeen työt vaihtuivat sähköasentajan tehtäviin. Osaamisen kehittäminen kuitenkin kiinnosti edelleen ja luontainen jatko oli lähteä suorittamaan sähkö- ja automaatioalan ammattitutkintoa. Koulutusmuodoksi valikoitui oppisopimus. -Suurin osa oppimisesta tapahtui työpaikalla työtä tehden ja lähipäiviä koulutuksen aikana oli vähän. Ammattitutkinnon kautta hankittu osaaminen oli perustutkintoa syvällisempää ja esille tuli monenlaisia asioita, joita tarvitsen työssäni, Miikkael kertoo. Ammattitutkinnon suorittaminen vei aikaa noin vuoden ja valmistujaiskahvit juotiin loppuvuonna 2022. Nykyisin Miikkael työskentelee sähköasentajana ja tekee myös oman yrityksensä kautta mm. ilmalämpöpumppujen ja aurinkosähköpaneelien asennuksia.
Koulussa Miikkaelin kyvyt eivät myöskään jääneet huomaamatta. -Koulutuksen jälkeen Miikkael on toiminut työelämäarvioijana sähköalan opiskelijoiden näytöissä sekä myös tarvittaessa opettajan sijaisena, Miikkaelin vastuuopettaja Markku Laiho kertoo. Koulutuksen kautta voi siis aueta myös aivan uudenlaisia ovia!
No mutta miten kävi, paraniko vaihtamalla? -En ole katunut alanvaihtoa päivääkään, en edes räntäsateessa tehdessäni 63-paikkaisen parkkialueen maakaapelointia. Nykyisin saan tehdä mielekkäitä töitä käsilläni ja näen nopeasti, mitä tuli saatua aikaan, Miikkael vastaa epäröimättä.
Kiinnostuitko oppisopimuksesta tai sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta? Lue lisää:
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja / automaatioasentaja | Novida