Haastattelu ja teksti: liiketoiminnan opiskelija Ida 

 40-vuotias perheenäiti Lilli Kivelä on aikaisemmilta ammateiltaan sekä lähihoitaja että sosionomi. Hän kertoo aikaisemman työnsä ohjaajana autismikuntoutusta tarjoavassa palvelutalossa käyneen liian raskaaksi, joten uuden alan opiskelemisesta tuli ajankohtaista. Valinta artesaanin opinnoista oli käsitöitä jo lapsesta asti harrastaneelle Lillille luonnollinen. Myöskin lähihoitajaksi valmistunut ja siellä mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautunut Leena Syrjänen 38, on ehtinyt opiskella vuosien varrella vaikka mitä: päihdetyön ammattitutkinnon, voimauttavan valokuvauksen perusteet, eläintenhoitajan ammattitutkinnon ja vielä vuoden verran valokuvaustakin kansanopistolla. Leena on tullut alalle etsimään ja oppimaan luovia keinoja, joita hän voisi käyttää kuntouttavassa toiminnassa. Ammattinimikkeeksi tutkintotodistukseen tulee molemmille artesaani, kädentaitojen ohjaaja.  

Niin Lilli kuin Leenakin hakivat Novidaan sen läheisen ja helpon sijainnin vuoksi. –Opiskelemaan lähteminen aikuisena oli helppo ratkaisu, kun koulun puolelta sain niin hyvin tukea ja apuja oman opintopolun rakentamiseen, Lilli kertoo. Hänestä on hienoa, että jokainen huomioidaan yksilönä. Leena on iloinen siitä, että näyttöjä on mahdollista suorittaa myös koululla. Molemmat kertovat, että Novidassa joustetaan hyvin ja monessakin asiassa.  

Leenasta taideteollisuusalassa kiinnostavinta on uusin tekniikoiden oppiminen ja vapaus tehdä ja luoda uusia asioita. Opintojen aikana hän on erityisesti innostunut värjäämisestä. -Saa toteuttaa joka päivä harrastustaan, vaikka ihan leipätyönä tätä ei varmastikaan jaksaisi, Leena toteaa. Myös Lilli kertoo vahvuuksiensa olevan kasvivärjäämisessä. Hänestä on hyvä, että opinnoissa käydään läpi erilaisia tekniikoita ja tapoja työskennellä ja yksi parhaimmista puolista onkin se, että tekemismahdollisuuksia on niin paljon. Ohjaajina heidän on hyvä osata ja ymmärtää erilaisia tyylejä tehdä asioita, vaikka ne eivät olisikaan itselleen niitä kaikista luontevimpia. 

Lilli on aloittamassa pian työpaikalla oppimisen Sastamalan Taito-keskuksessa. -Tässä vaiheessa tiedän tutustuvani ainakin 1-3.-luokkalaisten käsityökoulun ohjaukseen. Saan valita sielläkin itselle mieluisia kursseja, joissa olla mukana. Odotan tätä jaksoa innolla, Lilli kertoo. Leena puolestaan mainitsee, ettei ole ollut vielä missään työpaikalla oppimassa. -Aikuisilla on usein työkokemusta jo takanakin niin paljon, että perusasiat töissä käymisessä on jo tuttuja. Nuoremmille opiskelijoille työpaikalla oppimisen jakso on kuitenkin tärkeä ja ainutlaatuinen tilaisuus tutustua työelämään.  

Taideteollisuusalalla opiskelu on pääasiallisesti yksin tekemistä. Mitään varsinaisia ryhmäprojekteja ei Lillin ja Leenan mukaan ole ollut. Työt suunnitellaan ja toteutetaan itse alusta loppuun, mutta niistä kuitenkin keskustellaan porukalla luokkatovereiden kanssa. -Kaikki tietävät mitä kukakin on tekemässä, Leena kertoo. -Meillä on niin hyväksyvä, keskusteleva ja värikäs opiskeluporukka. Ikähaarukka on laaja myös, mutta se on vain suuri rikkaus. Mahdollisuus saada ja antaa muille on melkoinen, Lilli iloitsee. -Uskon, että nämä ihmissuhteet kantavat myös pitkälle tulevaisuuteen, hän lisää.  

Lilli ja Leena molemmat ovat päättäneet jatkaa työelämässä valmistumisensa jälkeen. Leena haluaa löytää kivan kuntouttavan-/viriketoiminnan työpaikan, jossa saa luovasti tehdä asioita. Hän haluaisi vielä käydä jonkinlaisen koulutuksen, jonka ansiosta saisi hänelle aina rakkaat eläimet mukaan työkuvioihin. Lilli kertoo pohtineensa jonkinlaista yrittäjänä toimimista. Hän on kuullut, että kädentaitojen ohjaajista on pulaa vähän siellä täällä. Hän odottaa kuitenkin innolla, että pääsee hyödyntämään opittuja taitoja käytännössä.  

Molemmat kannustavat etenkin nuoria hakeutumaan alalle käsitöiden pariin, jotta vanhan kansan taidot ja opit säilyisivät vielä pitkälle tulevaisuuteen.  

Hae Novidaan taideteollisuusalalle jatkuvassa haussa tästä: https://www.novida.fi/hakijalle/opiskele-ammatti/taideteollisuusalan-perustutkinto-artesaani/