Toista lähihoitajan osaamisalaa opiskeleva uusikaupunkilainen Meri Lindgren, 46 v, on kokenut ammatinvaihtaja. Hän opiskeli Novidassa jo 90-luvulla silloisessa Vakka-Suomen ammattioppilaitoksessa ja valmistui ravitsemustyöntekijäksi. Tämän jälkeen hän päivitti osaamistaan saman tien ravintolakokiksi. –Kokin ammattia täydensin vuosien saatossa mm. dieettikokiksi, lisäksi opiskelin kieliä ja atk-taitoja, kertoo Meri opiskelustaan elämänsä varrella.

Myöhemmin Meri siirtyi töihin metallialalle ja suoritti kone- ja metallialan tutkinnon 2016. Kun piilevänä ollut astma alkoi oireilla hitsaustyössä, piti ammatinvalintaa pohtia jälleen uudelleen. –Hakeuduin Novidaan opiskelemaan lähihoitajaksi. Valmistuin keväällä 2019 sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalta ja nyt jatkan mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan opinnoilla. Osaamisalaopinnot kestävät vain noin 8 kuukautta, joten nämä olisi tarkoitus saada valmiiksi joulukuussa.

Millaista aikuisena opiskelu sitten oikein on. –Jos olisin nuorena tajunnut, kuinka paljon helpommalla olisi päässyt, kun olisi vain keskittynyt opiskeluun. Silloin ei tarvinnut ajatella muuta kuin itseään. Nyt opiskelen työn ohessa. Opiskelun, perheen ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on välillä raskasta. Itsestään täytyy muistaa pitää huolta, muuten ei jaksa, muistuttaa Meri.

Osa opinnoista suoritetaan työpaikalla. –Tällä hetkellä työskentelen Työpaja Väiskissä. Väiskissä toteutetaan kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta kaiken ikäisille. Työ on monipuolista ja haastavaa. Jokainen ihminen kertoo omaa tarinaansa ja kohtaamiset ovat erilaisia, kertoo Meri työstänsä.

Korona on tänä keväänä muuttanut opiskelua ja työntekoa. Opiskelu on toteutettu etäopintoina ja työpaikalla oppimisessa on ollut omat haasteensa. –Työpajan toimintaan on haettu uusia toimintamalleja. Työskentelyä on toteutettu etänä ja virtuaalisesti, kuntouttavaa työtoimintaa on viety koteihin. Yhteistyö eri tahojen kuten etsivän nuorisotyön, yhdistysten ja yksityistenkin kanssa on ollut entistä tärkeämpää, toteaa Meri.

Aktivointikeskus Puustin palvelukoordinaattori Eila Pappilan mielestä Meri on ottanut haastavan poikkeustilanteen taitavasti haltuun. –Meri joutui heti uudessa paikassa poikkeusoloihin, toteaa Pappila. –Jouduimme miettimään uusia tapoja asiakkaiden kanssa toimimiseen. Kaikki oli uutta: tekniikka, työvälineet, ohjelmistot. Kaiken keskellä piti vielä miettiä, miten tätä työtä oikeasti etänä tehdään.

Merin opinnot ovat sujuneet kohtuullisen vaivattomasti poikkeusoloista huolimatta. –Etäopiskelussa ei ole ollut mitään mahdottomia tehtäviä. Työpaikalla oppimisen tuoma uuden luominen on vienyt välillä niin mukanaan, että opiskelu tavallaan unohtuu. Oppimista tapahtuu joka päivä lähes huomaamatta.

Tulevaisuudessa Merin haaveena on ammattikorkeakouluopinnot. –Opiskelu kannattaa aina. Rohkeasti kohti unelmia ja uuteen ammattiin – saat uusia ystäviä, kokemuksia, ehkä jopa toivottua ”maiseman vaihdosta”, kannustaa Meri opiskelua ja ammatinvaihtoa miettiviä.

Lue lisää sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Voit hakeutua sekä perustutkinto- että osaamisalaopintoihin opintopolun kautta.