Merkonomiopiskelija Heidi Luotonen, 33, halusi perhe-elämäänsä säännöllisen rytmin. Lähihoitajaksi Raumalta 2005 valmistunut Heidi teki hoitotyötä useita vuosia, mutta kahden lapsen syntymän myötä elämään piti saada normaali arki. –Omat ilta- ja viikonlopputyöt ja yrittäjänä toimivan miehen reissutyöt aiheuttivat melkoisia ongelmia lasten hoidon järjestämisessä, kertoo Heidi.

Säännöllisen rytmin järjestämiseksi perheelleen Heidi päätyi opiskelemaan. –Päätös ammatin vaihdosta oli loppujen lopuksi helppo. Aloin opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa viime syksynä, merkonomiksi on tarkoitus valmistua keväällä 2021. Liiketoiminnan valitsin myös siksi, että tulevaisuudessa minun on tarkoitus työskennellä mieheni yrityksessä ja hoitaa muun muassa laskutus ja kirjanpito, selventää Heidi.

Kulunut kevät on koronaepidemioineen tuonut muutoksia myös ammatilliseen koulutukseen. –Etäopiskelu on sujunut hyvin. Ensimmäiset Teams-palaveritkin on nyt käyty ja sovellus toimi hienosti, iloitsee Heidi.

Työpaikalla oppiminen on joillakin aloilla peruuntunut tai siirtynyt. ­–Työssäoppimista siirsin koronan vuoksi kolmella viikolla eteenpäin, harjoittelun halusin kuitenkin aloittaa, että saan opintoni etenemään, kertoo Heidi. –Olen nyt ollut huhtikuun puolesta välistä lähtien Ukin Kalusteessa (Näyttämökeittiöt) työpaikalla oppimassa. Työhöni kuuluu mm. osto- ja myyntilaskut. Kaikki on sujunut oikein hyvin, vaikka ohjaajani ja muutkin työntekijät tekevät jonkin verran etätöitä kotonaan. Oppiminen ja opiskelu työpaikalla on ollut ajoittain varsin itsenäistä, mutta puhelimella saan ohjaajan kiinni, jos minulla on jotain kysyttävää.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Heidillä on nyt opintojen suorittaminen loppuun ja merkonomiksi valmistuminen. –Aika näyttää, mitä sen jälkeen alan tekemään, tuumii Heidi.

–Opiskelua harkitseville haluan lähettää terveisiä, että ehdottomasti kannattaa lähteä rohkeasti opiskelemaan ja vaihtamaan alaa, jos sellaiselta tuntuu. Tämä ensimmäinen opiskeluvuosi on minulle ainakin ollut todella antoisa. Mahtavaa huomata, kun on oppinut jotain aivan uutta!

Onko ammatinvaihto sinulle ajankohtaista? Hakeudu jatkuvassa haussa opiskelemaan elokuussa alkaviin ryhmiin.