Tanja Jokela, 50, valmistui vuonna -93 Rauman merikoulusta matruusiksi. Tie vei töihin laivalle, jossa työvuosia onkin jo vierähtänyt yhteensä 25. Kun nykyinen työ ei ymmärrettävästi ole enää vuosiin tuonut uusia haasteita, saati elämyksiä, Tanja alkoi miettiä muita vaihtoehtoja. –Ainut mielenkiinto työssä on tilipäivä ja sen odottaminen, naurahtaa Tanja. –Ajattelin, että voisi olla hyvä varmistaa jonkinlainen takaportti siihen, jos ja kun mitta tulee nykyisessä työssä täyteen.

Ajankäytön hallintaa ja nykyaikaista opiskelua

Tanja oli miettinyt sosiaali- ja terveysalan opintoja jo muutaman vuoden. Vuorotyö laivalla toi hänelle vapaata joka toiseksi viikoksi. Kun järjestely opiskelusta joka toinen viikko saatiin oppilaitoksessa onnistumaan, niin päätös oli helppo. –Hakeuduin lähihoitajaopintoihin, kävin pääsykokeessa ja pääsin mukaan. Ajattelin ensin katsoa, miten opinnot tällaisella systeemillä sujuvat ja mietin sen jälkeen, mitä tehdä. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista ei ole tarvinnut ajatella, kun vapaa-aikaa ei yksinkertaisesti ole ollut. Kaikki työstä vapautuva aika on kulunut opintoihin, jotka ovat kiireestä huolimatta edistyneet aikataulun mukaisesti.

Opiskelu aikuisena tuo ajankäytön lisäksi mukanaan muitakin haasteita. –En ole käyttänyt tietokonetta juurikaan muuhun kuin pankkiasioiden hoitamiseen tai ”kaikenlaiseen hömppään”. Eniten harmaita hiuksia on aiheuttanut se, että nyt pitääkin yhtäkkiä hallita kaiken maailman Wordit ja Powerpointit. No, siitäkin on selvitty suuremmitta kolhuitta!, huokaisee Tanja. –Oppitunneilla opitaan paljon keskustelemalla, eli opettaja ei ole ainut, joka on äänessä, kertoo Tanja. Muutenkin lähiopetus on muuttunut vuosikymmenien aikana. –Aikuisopiskelijasta on hämmentävää, miten vapaasti opiskelijat voivat esimerkiksi valua aamuisin kouluun. En tiedä, miten tämä voi millään tavalla valmistaa nuorta työelämään, pohtii Tanja.

Osaamisalan valinta oli helppoa

Tanjan osaamisala on mielenterveys- ja päihdetyö. –Haluan olla oma itseni ja puhua asioista niin kuin ne ovat. Näiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kanssa se on helppoa, selittää Tanja osaamisalavalintaansa. –Jokaisen asiakkaan oma elämäntarina on erilainen ja saattaa olla hyvinkin kiinnostava.

Lähihoitajaopintoihin kuuluu myös paljon työpaikalla oppimista. Nämä Tanja on suorittanut mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen yksiköissä. –Kuntoutusyksiköissä on monen ikäisiä ja moniongelmaisia ihmisiä. Olen huomannut, että heidän kanssaan selviää pitkälle maalaisjärjellä ja kommunikoimalla. Aikuisella opiskelijalla ikä, tai ennemminkin kokemus, tuo erilaista perspektiiviä asioihin. Pikkujutut eivät enää hätkäytä, toteaa Tanja.

Ja mitä sitten?

Tanja valmistuu lähihoitajaksi joulukuussa. Mitä tulevaisuuden suunnitelmia hänellä tässä vaiheessa on?
–Valmistumisen jälkeen on aika miettiä, mikä on elämässä tärkeää. Töitä hoitoalalla tuntuu riittävän. Luovunko kokonaan työstä laivalla vai teenkö ainoastaan keikkahommia lähihoitajana? Vai innostunko jopa jatkamaan opintoja? Vaihtoehtoja siis on, miettii Tanja.

Alan vaihtoa miettiville Tanja haluaa painottaa sitä, että opinnot henkilökohtaistetaan jokaiselle opiskelijalle oman näköiseksi. Tämä mahdollistaa entistä joustavamman oppimisen erilaisissa elämäntilanteissa.

————–
Lue lisää sosiaali- ja terveysalan opinnoista ja hakeudu mukaan https://www.novida.fi/haluan-oppimaan/opiskele-ammatti/sosiaali-ja-terveysalan-perustutkinto-lahihoitaja/