Kaikilla opiskelijoillamme on oma ainutlaatuinen tarinansa. Yksi näistä tarinoista kuuluu Darialle.

Daria Golovina, 31-vuotias uusikaupunkilainen opiskelee Novidan kone- ja tuotantotekniikan alalla. Hän opiskeli vieraiden kielten opettajan tutkinnon yliopistossa kotimaassaan Venäjällä. Suomeen hän muutti 8 vuotta sitten.
–Olen elämäni aikana kokeillut monenlaista. Olen tehnyt muun muassa kielten opetuksen freelance-töitä sekä erilaisia toimisto- ja tuotantotöitä, kertoo Daria.

Yliopisto-opintojen jälkeen Daria ei ollut lainkaan varma, haluaako hän tehdä koulutustaan vastaavaa työtä.
–Kielten opettajana toimiminen on niin erilaista Suomessa, etten tiennyt, menestyisinkö siinä. Kotoutumisjakson jälkeen suoritin useita yrittäjyyteen liittyviä kursseja ja suunnittelin omaa yritystä. Valitettavasti Covid-19-pandemia muutti suunnitelmiani. Tein erilaisia keikkatöitä ja muutaman työkokeilujakson, summaa Daria ensimmäisiä vuosiaan Suomessa.

Tällä hetkellä Daria opiskelee levyseppä-hitsaajaksi Novidan Uudenkaupungin toimipaikassa. Opinnoissa hän aikoo keskittyä koneistustehtäviin ja on tyytyväinen, että oppilaitoksessa on mahdollisuus siihen.

Ennen opiskelemaan ryhtymistä Daria oli töissä autotehtaalla.
–Rehellisesti sanottuna olin tuolloin vailla suuntaa elämälleni, tienasin vain rahaa elantoani varten. Kun Valmet-Automotive vähensi henkilökuntaansa, jäin työttömäksi. Samaan aikaan näytti siltä, että maailman talous oli taantumassa, kertoo Daria.
–Oli selvää, että työmarkkinoista tulee pian paljon ankarampi paikka. Päätin hankkia ammatin, jossa näytti olevan hyvä työtilanne. Ala myös kiinnosti minua ja uskoin kykyihini kone- ja tuotantotekniikan alalla. Töitä olisin varmasti löytänyt muualta, mutta haluan jäädä Uuteenkaupunkiin. Verkostoni ovat täällä.

Opiskelijana Daria korostaa ammatillisen perustutkinnon tarjoamaa mahdollisuutta työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen. Hän on ollut oppimassa jo kahdessa eri yrityksessä, mikä on avannut hänelle näkymän alan erilaisiin työprosesseihin.
–Mitä enemmän näen opiskelijana, sitä parempi olen työntekijänä, pohtii Daria.

Daria on myös hyödyntänyt Novidan kansainvälistä toimintaa ja suorittanut työpaikalla oppimisen jaksonsa Saksassa. Kansainvälinen vaihto tarjosi hänelle mahdollisuuden laajentaa näkökulmaansa työelämästä ja opiskelusta.
–Olen utelias luonne. Halusin nähdä, millaista työnteko ja opiskelu on saksassa, hän kertoo.

Nyt kun opintoja on jäljellä vielä vajaa vuosi, Daria suunnittelee jatkavansa opintojaan oppisopimuksella. Hän kertoo haluavansa lisää harjoitusta koneistukseen ja etsii työpaikkaa, jossa tämä olisi mahdollista.
–Olen kiinnostunut lisäksi CNC-ohjelmoinnista. Siihen liittyvää koulutusta olen myös etsinyt.

Darian ajatuksissa on valmistua elokuussa 2024. Myös ammattikorkeakouluopinnot kiinnostavat, niiden aika on mahdollisesti sitten vähän myöhemmin.


Lue lisää kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta. Voit hakeutua opiskelemaan Opintopolun jatkuvassa haussa, alalla opiskelee paljon aikuisia.