Blogitekstin kirjoittajat: Taru Siivonen ja Suvi Nurmi Liik16A-ryhmästä

Olemme kolmannen vuoden merkonomiopiskelijoita Uudenkaupungin ammattiopisto Novidasta. Kuulimme mahdollisuudesta lähteä työssäoppimaan ulkomaille ensimmäisenä lukuvuonna ja innostuimme heti ajatuksesta. Päätimme jo silloin, että tulemme lähtemään reissulle heti kun täytämme 18 vuotta. Lähdimme 12.11.2018 Derryyn työharjoitteluun viideksi viikoksi. Asuimme perinteisessä Pohjois-Irlantilaisessa perheessä. Keskustaan menimme kävellen, koska sinne ei ollut kuin 10-15 minuutin kävelymatka ja töihinkin käveltiin, kun sinne oli 15-20 minuutin kävelymatka.

Ennen kuin aloitimme työt, olimme viikon koulussa opiskelemassa englantia. Työpaikkanamme oli Oxfam ja Barnardo’s. Työaikamme oli yleensä klo 10:00-16:00, mutta saatoimme joskus päästä myös aikaisemminkin kuin klo 16. Työpaikkamme olivat kirpputorin tapaisia hyväntekeväisyyskauppoja, joissa myytiin enimmäkseen vaatteita ja muita asusteita. Työnkuvaamme kuului mm. siivoaminen, vaatteiden järjestely ja esille laitto ja asiakaspalvelu. Viihdyimme työpaikalla erittäin hyvin ja siellä oli hyvin rento tunnelma.

Vapaa-ajalla kävimme mm. koulun järjestämällä retkellä Giants Causewaylla, matkalla oli myös muita nähtävyyksiä ja kohteita. Muuten kävimme itsenäisesti tutustumassa kaupunkiin. Matkustimme myös Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin Belfastiin. Siellä meitä odotti Suvin setä. Belfastissa shoppailimme ja tutustuimme muutenkin kaupunkiin ja sen yöelämään. Seuraavana päivänä lähdimme tutkimaan kuuluisaa Belfastissa olevaa Titanic-museota.

Matka Pohjois-Irlantiin opetti meille paljon. Opimme molemmat puhumaan sujuvampaa englantia ja saimme enemmän rohkeutta puhumiseen ja kommunikointiin vieraiden ihmisten kanssa. Saimme tavata ihania uusia ihmisiä ja nähdä Pohjois-Irlantia paikallisten silmin. Suosittelemme lämpimästi lähtemään mukaan kv-hankkeisiin ja rohkeasti ulkomaille, koska sieltä saa niin paljon uusia kokemuksia, rohkeutta ja itsevarmuutta vieraassa maassa. Haluamme kiittää kaikkia hankkeessa mukana olleita, sekä Irlannin uusia tuttavuuksia, koulua ja Erasmusta mahtavasta reissusta.