Dewi Haila, 46 v, muutti Indonesiasta Suomeen 2010 yhdessä miehensä kanssa. –Tapasimme Indonesiassa, olimme molemmat tehneet töitä pitkään Aasiassa, minä muun muassa Hong Kongissa ja suomalainen mieheni Kiinassa. Nyt olen ollut 10 vuotta Suomessa, mutta puhun vielä hiukan huonosti suomea, kertoo Dewi. –Ymmärrän kyllä suomen kieltä hyvin, mutta puhuminen on vaikeaa.

Uuteenkaupunkiin muutto tuli ajankohtaiseksi, kun pariskunnan yritys sai asiakkaakseen Uusikaupunkilaisen mm. biopolttoaineita ja niiden valmistukseen tarvittavia laitteita valmistavan Sybimarin. Muitakin asiakkaita yrityksellä on. –Tällä hetkellä meillä on menossa kuljetuslinjastoprojekti Sauvossa. Tulevaisuudessa yrityksemme tulee keskittymään uuteen teknologiaan veden otsonoinnin parissa, kertoo Dewi yrityksensä toiminnasta.

–Näin ilmoituksen englannin kielellä avustetusta metallialan koulutuksesta kaupan ilmoitustaululla. Otin esitteestä kuvan ja näytin sitä kotona miehelleni. Hänen mielestään olisi oikein hyvä idea ilmoittautua mukaan, kertoo Dewi. –Yrityksemme työllistää metallialan työntekijöitä, joten työnjohdon olisi hyvä osata myös käytännön työt. Kun osaan itse, voin neuvoa myös alaisiani, toteaa Dewi.

Opiskelu alkoi syyskuussa 2019. –Aluksi ala tuntui fyysisesti raskaalta. Ensimmäisten päivien jälkeen lihakset olivat kipeinä, mutta kun työhön tottui ja oppi käyttämään laitteita apuna, huomasin että kyllä tämä naiseltakin sujuu, nauraa Dewi ja osoittaa käsivarsiaan. –Olen aiemmin opiskellut taloustieteitä. Lisäksi olen teologian maisteri, joten metalliala on minulle täysin uutta. Opiskelu on ollut kivaa ja olen oppinut paljon uusia asioita!

Englannin kielellä avustetun koulutuksen avulla Dewi on oppinut myös alan ammattisanastoa suomeksi. –Olemme kotona keskustelleet pääasiassa englannin kielellä, mutta aiomme vaihtaa sen suomeen, jotta puhumiseen tulisi rutiinia, kertoo Dewi.

Englannin kielellä avustetun metallialan koulutuksen uusi ryhmä aloittaa Novidan Uudenkaupungin toimipaikassa syksyllä 2020. Haku on avoinna, lisätietoja ja hakeutumislomakkeen löydät nettisivuilta: https://www.novida.fi/novida/possibility-to-study-metalwork-and-machinery-in-novida-vocational-college-in-uusikaupunki-partly-in-english-starting-august-2020/