Juha Jokinen ja Aki Nummela aloittivat molemmat Novidan sähköalalla Uudessakaupungissa vuonna 1988. Aki 16-vuotiaana amisopiskelijana ja Juha opettajana. Nyt he tapasivat jälleen – yrittäjänä ja apulaisrehtorina.

Kun kaksi insinööriä tapaa toisensa jutut kiertyvät aina tavalla tai toisella teknisiin asioihin. Tällä kertaa puhutaan elektroniikasta, kuvaputkitelevisioista, tietoliikennetekniikasta ja matkapuhelimista. Vanhojen muisteluista edetään automaatioon, terveysteknologiaan ja kiertotalouteen, eletäänhän nyt vuotta 2021.

Amiksesta Aasiaan ja takaisin

Akin tie amislaisesta AMK-insinööriksi ja terveysteknologian ylempää amk-tutkintoa opiskelevaksi yrittäjäksi on kulkenut kansainvälisen työuran kautta. Tuore elektroniikka-asentaja lähti varusmiespalvelunsa jälkeen Saloon Nokian kännykkätehtaalle töihin, josta hänet myöhemmin – ja työn ohessa suoritetun insinööritutkinnon jälkeen – bongattiin yrityksen kansainvälisiin tehtäviin Aasiaan, jossa vierähtikin sitten parikymmentä vuotta.

–Aasian jälkeen olin Hollannissa FairPhonen kehitystyössä ja koin radikalisoitumisen, kertoo Aki. –Ymmärsin kestävän kehityksen ja ehtyvien raaka-aineiden uudelleenkäytön tärkeimmäksi asiaksi tulevaisuuden liiketoiminnassa.

Viidenkympin rajapyykin lähestyessä Aki teki hurjan liikkeen ja muutti takaisin Uuteenkaupunkiin. Oma yritys Sustaki Solution Oy toimii nyt Myllymäen kupeeseen rakennetun talon ulkorakennuksessa ja palvelee erityisesti aloittavia tai kasvuvaiheessa olevia yrityksiä teknologian ja kestävän kehityksen asioissa.

Juhan ura ammatillisessa koulutuksessa

Apulaisrehtori-Juhan ammatillinen tie tähän päivään on puolestaan ollut hiukan suorempi. Työmatka Laitilasta Uuteenkaupunkiin sujuu 40 vuoden kokemuksella vaikka silmät kiinni. – Aloitin sähköalan opettajana Salcompista saadun 7 vuoden työkokemuksen omaavana teknikkona. Työn ohella olen opiskellut ammatillisen opettajan pedagogisen pätevyyden, AMK-insinööriksi, opinto-ohjaajaksi sekä suorittanut johtamisen ja opetushallinnon tutkinnot, summaa Juha ammatillista kehittymistään. Ennen apulaisrehtorin pestiään Juha toimi myös opinto-ohjaajana. –Kyllähän se mun juttu on ollut nuorten kanssa toimiminen, varsinkin opettajana ja opona.

Elinikäinen oppiminen yhdistää

Miehiä yhdistää paitsi ammatillinen sähköalan koulutus ja insinööriys, myös motivaatio uuden oppimiseen. –Kaikkea voi oppia, jos asia vaan riittävästi kiinnostaa, toteaa Aki ja Juha nyökkäilee myöntävästi. –Elektroniikka-asennuksen perustaidot opin amiksessa ja niistä taidoista on ollut todella hyötyä. Kun kolvi pysyy insinöörin kädessä, ei pikku hommaa varten tarvita erikseen asentajaa.

Amismuistot pysyvät

Amiksesta Akille on jäänyt hyviä muistoja. –Opetus oli hyvää. Silloin työpaikoilla käytiin oppimassa nykyiseen verrattuna todella vähän, joten parhaat muistot löytyvät oppilaitoksen työsalista. Silloin, niin kuin ei ehkä nytkään, opiskelu ei ollut se pääjuttu, vaan kaverit ja luokkahenki. Useiden silloisten luokkakavereiden kanssa pidetään vieläkin yhteyttä, kertoo Aki. –Amis oli ehdottomasti oikea ja paras ratkaisu itselleni peruskoulun jälkeen. En kyllä laittaisi vieläkään 16-vuotiasta Akia lukioon!

Oletettavasti myös Juha on käynyt joskus Laitila-Uusikaupunki-akselin ulkopuolella, mutta Akin kaltainen kansainvälinen irtiotto vielä puuttuu.